Fillet fileert de schilderkunst (De Standaard, 06/03/2015)

(Link De Standaard)

Op een dag word je wakker en besef je dat je kunstenaar bent, zei Yves Klein. Zou het ook zo gegaan zijn bij Koen Fillet, de radiomaker die zich onlangs outte als schilder? De man stelt nu zijn artistiek debuut voor in de Antwerpse galerie C41 Exposure.

Met slechts dertien werken bewandelt hij een thematisch en stilistisch breed pad. En het moet gezegd: er zitten een aantal heel straffe schilderijen tussen. Zoals Thirteen, een afbeelding van een kapstok met dertien witte schorten. Die baden in zinderende kleurtinten, met opvallende groene, roze en paarse accenten.

Of zijn portret van Frau Kopper, een musicerende kampgevangene die zich al gauw ontpopte tot meedogenloze bewaakster. Fillet geeft haar realistisch en tegelijk bedreigend weer met een doornenkroon en rode gloed op de achtergrond. Een krachtig portret dat getuigt van een zelfzekere penseelvoering.

Andere portretten overtuigen dan weer minder en komen nogal braaf over, hoewel de kunstenaar speelt met perspectief, lagen en kleurvlakken. Zoals Die Grenzen meiner Sprache, een doek van een man die zijn hoofd achterover gooit. Het onderste deel van het canvas werd onbeschilderd gelaten, egale kleurvlakken bovenaan en aan de zijkant zorgen voor een abstracte toets.

Fillet schuwt dan ook het experiment niet: sommige schilderijen heeft hij uitgevoerd op gevonden stukken hout, voor andere beschildert hij de achterkant van zijn canvas, wat een meer doorleefde textuur oplevert. De kunstenaar heeft ook oog voor detail. Zo valt zijn blik tijdens omzwervingen op architecturale details: een fragment van een gele container dat vanuit een verrassend perspectief wordt weergegeven, een afvoerputje als verzwelgend zwart gat, of een ventilatierooster dat hier iets van een trompe l’oeil heeft.

De kwaliteit van het werk is wat ongelijk en de uitvoering niet altijd even optimaal, maar dat mag de pret niet bederven. Een meer dan behoorlijk debuut.

SAM STEVERLYNCK